A kutatókat régóta foglalkoztatta a maja naptár működése. Ez a fejlett civilizáció Közép-Amerikában más korábbi népek naptárait fejlesztette tovább, és csillagászati alapokon nyugvó rendszert hozott létre, megfigyelve a Nap, a Hold és más látható bolygók mozgását. Egy fix kezdő dátumtól indult az időszámítás, és kb. 5125 évente zárul le egy kor.

Azért is fontos volt számukra a naptáruk, mert hitük szerint a történelem ciklikusan ismétli önmagát. Voltak szerencsés és szerencsétlen napok, ezért kellett nyilvántartani ezeket, hogy időzíteni tudják a fontos eseményeiket.

Mivel ők a 20-as számrendszert használták, így érthető, hogy az egyik 819 napos, eddig rejtélyes ciklus megfejtéséhez is a 20-as szám volt a kulcs. Kibővítve a húszas ciklusokra ezt a naptárat máris adódnak a főbb bolygók keringési idői, illetve annak többszörösei. Stimmel a Mars, a Vénusz, a Jupiter és a Szaturnusz esetén is a keringési idő, tehát ezt figyelhették meg a maják akkoriban.

Érdekesség, hogy a 2012-es év, mint a korszak záró időpontja sokak számára világvége értelmezésként volt jelen, de ezt azóta megcáfolta a történelem.