Az elmúlt években a magyar munkaerőpiac jelentős változásokon ment keresztül. A munkanélküliségi ráta jelentősen csökkent, és a foglalkoztatottság növekedett. A külföldi beruházások és a gazdasági növekedés fokozatosan növelte a munkaerő iránti keresletet, különösen a gyártás és a szolgáltatások területén.

Az előző években az IT-szektor és a digitális gazdaság is dinamikusan nőtt Magyarországon, és egyre több magasan képzett szakemberre van szükség. Emellett a munkaerőhiány, különösen az építőiparban és a szakmunkás területeken, továbbra is kihívást jelentett a vállalkozásoknak. Jelen állás szerint a munkaerőpiacot a munkavállalók határozzák meg mondta a magyar munkaerő piac helyzetéről Zsuffa Ákos.

A demográfiai tendenciák is kihívást jelentenek, mivel az elöregedő lakosság és a fiatalok kivándorlása a munkaerőhiány fokozódásához vezethet. A vállalatoknak ösztönzőket kell kínálniuk a munkaerő megtartásához és a külföldi tehetségek vonzásához.

Az automatizáció és a mesterséges intelligencia terjedése is változást hoz a munkaerőpiacon. A rutinszerű feladatok automatizálása új készségek és munkavégzési módszerek bevezetését teszi szükségessé.