Az emberiség mindig is vonzódott a rejtett kincsek, arany és kincses ládák gondolatához. Talán ezért oly sok kultúra és legendában szerepel a kincses térkép, amely útmutatóként szolgál a gazdagság megtalálásához.

Az első és talán a legnagyobb kérdés: valójában léteznek-e kincsek, amelyeket a térképek mutatnak? A válasz az, hogy néhány esetben igen, míg másokban a kincsek csupán fiktívek. Például sok kincses térkép tartalmazhat valódi történelmi kincsekre utaló jeleket, például hajótörés helyét vagy elveszett kincseket. Mások azonban a fantázia művei, amelyek a kincsvadászat romantikáját erősítik.

A kincses térképek évszázadok óta jelen vannak a kultúrában és a művészetben. Azok a híres kalandregények és filmek, amelyek az elveszett kincsek kereséséről szólnak, gyakran hagyományos kincses térképeket használnak a cselekmény vezérfonalaként. Ezek a térképek gyakran kriptikus jelölésekkel és titkos utalásokkal teli, ami még izgalmasabbá teszi a kincsvadászatot.

Az igazi kincsvadászok sokféle körülmények között kerestek kincseket. Például a kalózok, mint Blackbeard vagy Captain Kidd, a legenda szerint kincseket rejtettek el a világ különböző pontjain. Emellett a kincsvadászok a hajótörésekből származó kincseket is keresték, amelyek gyakran a mély tengerfenékben rejtőztek.