Költözött már be valaha egzotikus szomszéd az utcájába, és vajon, észrevette-e, hogyan változik meg a környék élete? A kis pékség sarkon mostantól baklavát is árul. De nem csak a hétköznapi élet színesedik; a külföldi munkaerő hozzájárulása a helyi gazdaságokhoz éppoly mély és sokrétű, mint egy közösségi kertben a növényzet.

Amikor külföldi munkaerő érkezik egy országba, magukkal hozzák anyanyelvüket is, és a helyi munkavállalók között is elkezdenek csírázni az új nyelvtudás sarjai. Ez egy új kommunikációs csatornát nyit meg, ami hirtelen képessé teszi a helyi vállalkozásokat arra, hogy kibővítsék ügyfélkörüket azokra a régiókra, ahol az újonnan megismert nyelv dominál.

A változás szele azonban nem csak a nyelvi készségek szintjén érezhető. A külföldi munkaerők innovációt és újszerű megközelítéseket hoznak a helyi piacokra. Vegyük csak az IT-szektort: a világ minden tájáról érkező programozók, a hagyományos kereteken túllépő megoldásaikkal, friss vérként szivárognak a helyi technológiai vállalkozások ütőereibe.

A pénzügyi hatások sem hanyagolhatók el. A külföldi munkaerők a helyi gazdaságba történő befektetéseiken keresztül táplálják azt a gazdasági ökoszisztémát, ami viszont visszatáplálja a globális piacot.