Számtalanszor beszélnek a munka és a magánélet egyensúlyának fontosságáról, a gyakorlatban ezt azonban nem mindig egyszerű kivitelezni. A legújabb munkaügyi szabályozásoknak köszönhetően mostantól nagyobb lehetőség nyílik erre a gyermeke(ke)t nevelők számára. 2023-tól változik a Munka Törvénykönyve. A gyerekes szülőket ez a módosulás két konkrét esetben is érinti.

Egy csecsemő érkezése mindig nagy öröm és egyben nagy izgalom a család életében. Jó hír az újdonsült szülők számára, hogy az apukák az eddigi 5 munkanap helyett mostantól 10-et kapnak, amit az újszülöttel tölthetnek. Az apaszabadság örökbefogadás esetén is érvényes, viszont amíg az első öt napig a távolléti díj 100%-a, a további napokra csupán a 40%-a jár.

Nagyon nehéz lavírozni a gyermekekkel töltött idő és a munka között. Az új, szülői szabadság bevezetése ezt a helyzetet igyekszik enyhíteni. Minden, legalább 1 éves munkaviszonnyal rendelkező szülő jogosulttá válik 44 extra szabadnapra a gyermeke 3 éves koráig. Ezt előre bejelentve bármikor ki lehet venni, erre az időre a távolléti díj 10%-a jár.