A jóga alapja az önuralom, az, hogy megismerjük a saját testünket, tudatában legyünk minden egyes részének, és megismerjük, hogy mire van szüksége, mi az, ami jó neki, és mi az, ami rossz. Megtanulhatjuk, hogy hogyan legyünk kiegyensúlyozottak, és emellett azt is, hogy ez miért fontos nekünk.

Természetesen ezt nem lehet elég korán megtanulni az embereknek, így a szülők részéről nagyon jó ötlet lehet már egészen pici korban megismertetni a gyermekekkel a jógát. A mesés jóga gyerekeknek ezért lehet hasznos, mert nagyon fontos, hogy a gyerekek már kicsi korban beletanuljanak, hogyan tudják magukat gyógyítani és egészségesen tartani. A jóga és a gyógynövények alkalmazásával a teljes testi-lelki-szellemi egyensúlyt meg lehet teremteni, amelynek kisgyermekkorban való elsajátítása egy életre szóló támaszt jelent.

Szarvas Niki óráin a mesés történetekhez mindig egy gyógynövényt kapcsolnak, amelyet testileg-lelkileg is körüljárnak jóga gyakorlatsorokkal. A legkisebbek így megismerik mikor lehet alkalmazni, hol lehet gyűjteni és hogyan tudják felhasználni.