Egy új munkaerő felvétele a cégek számára is kihívással teli. Pár személyes (vagy nem ritkán csupán online) találkozó alkalmával kell felmérniük, mennyire megbízható és alkalmas az adott pozíció betöltésére a jelentkező. A tapasztalt HR-es kollégák szakértő segítséget tudnak nyújtani a kiválasztásnál, ám mostanában kezd jellemzővé válni, hogy plusz még egy lépcsőt építenek a folyamatba. A pályázóknak munka felvételi tesztek révén is bizonyítaniuk kell.

A különböző tesztek sokféle típusúak lehetnek. Leggyakrabban személyiség, szakmai és logikai teszteket alkalmaznak. A jelöltek ily módon való vizsgáztatása nem rosszindulatú kellemetlenkedés. Valójában azt szolgálja, hogy a megfelelő munkavállaló a neki legjobban fekvő pozícióba kerüljön. Ez mindkét fél érdeke. 

A leghasznosabb tanács a tesztek kitöltéséhez a nyugalom és az átgondoltság. Nem érdemes kapkodni, ha kell, többször és aprólékosan értelmezzük a feladatokat, illetve természetesen a legjobb tudásunk szerint és őszintén válaszoljunk a kérdésekre.