Ma már lényegében minden álláspályázathoz kötelező, vagy legalábbis erősen ajánlott az önéletrajz mellé egy meggyőző, jól szerkesztett és lényegretörő motivációs levél is.

Az önéletrajzunkon és a motivációs levélen múlik, hogy behívnak-e interjúra, vagy félredobják a jelentkezésünket és (jó esetben) csak egy elutasító választ kapunk néhány nappal vagy héttel a jelentkezésünk után. Mivel ilyen nagy a tét, érdemes megismerni néhány tippet, amellyel javíthatjuk esélyeinket a többi jelentkező között.

A motivációs levél tartalma röviden: érvek, indokok arra, hogy miért is éppen mi vagyunk az ideális jelöltek. Mit értünk el eddig korábbi munkahelyeinken, milyen tapasztalatokat szereztünk és ezek hogyan segítenek majd abban, hogy új pozíciónkban hasznosak legyünk a cég számára. Érdemes jól tagolni, és törekedni a viszonylag tömör és logikus megfogalmazásra. Ne feledjük: leendő munkaadónknak akár több száz pályázatot is át kell néznie, így egy-egy jelentkezőre csak néhány pillanatot tudnak áldozni. Ennyi időnk van tehát a figyelemfelkeltésre.