De mit jelent az okos város kifejezés pontosan?

Nos ez nem csupán egy hangzatos szófordulat, amit manapság előszeretettel használnak, hanem bizony az okos város– a Smart City – egy új megközelítést, a digitális forradalom vívmányainak alkalmazására épülő információtechnológiai és telekommunikációs eszközök exponenciális ütemben bővülő tárházát jelenti a város életében.

Emellett az üzemeltetésében a köz- és a magánszféra szolgáltatásai keretében a használatukkal történő tevékenységek kiterjedt körét jelölő fogalom, melynek a jelentéstartalma egyre bővül. Ennek a megközelítésnek a középpontjában a város már meglévő, vagy egy tervezett célállapot valóra váltásával megújításra kerülő fizikai valóságának fenntartható működése és természetesen működtetése áll.

A digitális forradalom vívmányainak alkalmazásával a technológiai eszközök között megvalósuló interakció serkentőleg hat a városi szövet, a városi tér elemei, a városi sejtek, komponensek közötti dinamikus egyensúlyra, ami kedvezően hat vissza az urbanizációra, mint állapotra és mint folyamatra is.