A modern életmódot élő ember emésztőrendszere sajnos sokféle negatív hatásnak van kitéve. A feldolgozott élelmiszerek, a stressz, a vegyszereket tartalmazó zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mind-mind próbára teszik az emésztőrendszert, ezért érdemes odafigyelni magunkra.

Ha emésztőrendszerünk védelméről van szó, négy gyógynövényt is megemlíthetünk: a máriatövist, a benedekfüvet, a borsmentát és a kamillát.  A máriatövis érett termését július közepétől lehet gyűjteni, amely flavonoidokat (köztük a híres szilimarint), keserű anyagokat, gyantát, linolsavat és olajsavat is tartalmaz, mely hatóanyagok májvédő funkciót látnak el, segítik a májsejtek regenerálódását. A máriatövis hatása az emésztésre tehát nagyon jótékony, hiszen a májunk testünk méregtelenítő szerve, és sajnos a táplálkozással sok méreganyagot juttatunk be, ezért kell nagyon odafigyelni májunk egészségére.

A máriatövis magját szárítás után lehet felhasználni teaként, vagy őrleményként kapszulázva. A kutatási eredmények szerint őrlemény formájában hatásosabb.