A pandémia és az ukrán háború ugyan erősen megrengette a gazdaságot, a cégek mégis nap mint nap szenvednek a dolgozók hiányától. A munkaerőhiány már jó pár éve Magyarországon is akkora mértéket ölt, hogy szükségessé vált a külföldi munkaerő bevonása. 

A 100%-ban magyar tulajdonú Jobtain Kft., amely a munkaerő kölcsönzés és a HR szolgáltatások szakértője, régóta felismerte ezt a problémát. Elsőként kézenfekvő módon a határon túli magyarlakta területekről, majd későbbiekben az ázsiai térségből is megkezdődött a külföldi munkaerő közvetítés. Az összes törvényt betartva, a könnyített foglalkoztatásnak hála az ügyintézés mára már gyors és egyszerű. 

Az Ázsiából érkezők közül is kiemelkedően magas a fülöp-szigeteki munkások száma. Ennek egyik oka, hogy az ottani társadalomban bevett szokás a külföldi kenyérkeresés, másrészt nagyon jól beszélnek angolul, amely nagyban megkönnyíti a kommunikációt. Értékrendjükben nagy a hasonlóság a magyarokéhoz. A munkáltatók szorgalmas, alkalmazkodókész és hatékony munkaerőként jellemzik őket.