Egy 2019-es EU irányelv, a 2019/1152-es direktíva, gyakorlatba történő átültetése következtében változtak idéntől ismét a munkaügy szabályai. Ez az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szól, melynek egyik pontja szerint át kell térni a biztonságosabb, rugalmasabb foglalkoztatási formákra. Eszerint ha gyermeket nevelőknél letelt a foglalkoztatás első 6 hónapja, tehát a betanulási idő, akkor kérelmezhető a munkarend módosítása vagy távmunka, a gyermek 8 éves koráig.

Ez nagy könnyebbséget jelent a szülőknek, ha a munkaadónál lehetőség van részmunkaidős foglalkoztatásra vagy távmunka végzésére. Kérelmet kell beadni a munkaadó felé, és 15 napon belül elbírálják, csak indoklással utasíthatják el.

Ez is egy olyan intézkedés, mely azt célozza, hogy a dolgozó szülők minél jobban össze tudják hangolni a szakmai és a családi életüket, törekedve a munka-magánélet egyensúlyára. Határozottan üdvözlendő, hogy ilyen irányba lép a törvényalkotó, hiszen a korábbi évek tapasztalata megmutatta, hogy sok iparágban és munkakörben lehetséges efféle távmunka foglalkoztatás.