Az egészség kincs, az emberek pedig évezredek óta használnak olyan fűszereket, melyek egészségvédő és immunerősítő hatással bírnak. Kezdetben csak kellemes ízük és aromájuk miatt fogyasztották, majd a tudomány fejlődésével igazolni lehetett a beltartalmukban rejlő előnyös hatású vegyületeket. 

Mindenki hallott már róla, hogy a fokhagyma immunerősítésre jól alkalmazható. Az őszi és téli megbetegedések időszakában érdemes fokozottan is beiktatni étrendünkbe. Számos enzimet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Jellegzetes illatát két kénvegyület adja, melyek különböző módon felhasználva (zúzva, aprítva, olajban oldódva stb.) más és más anyagokká bomlanak vagy alakulnak át, melyek erős antibakteriális, antimikotikus és antioxidáns hatásúak.

Ha a kipárolgás során jelentkező illat zavaró, akkor sem kell lemondani a fokhagyma egészségügyi előnyeiről. A kereskedelemben kapszula, olaj vagy por formájában is beszerezhető.