A legtöbb munkahelyen a napi 8 órás, heti 5 munkanapos munkarend a bevett gyakorlat, azonban a törvény lehetővé teszi azt is, hogy ettől akár jelentősen eltérő munkarendet határozzon meg a munkáltató.

Ezért már álláskereséskor érdemes utánajárni, hogy leendő munkahelyünkön hogyan alakul a munkaidő beosztás, mert lehetnek olyan szabályok, amelyekhez alkalmazkodnunk kell. Például az éjszakai vagy hétvégi műszakok egész biztosan jelentős változást hozhatnak a mindennapi életritmusunkban, ha eddig csak a hagyományos napi 8 órás, heti 5 munkanapos munkarendet követtük. Egyéni preferencia, hogy az egyenlőtlen munkaidő beosztás (amikor a szerződésben rögzített napi munkaidő, vagy a heti pihenőnapok egyenlőtlenül oszlanak el), kinek mennyire elfogadható, vállalható.

Fontos tudnivaló viszont – ami megkönnyíti a tervezést – , hogy a munkaidő beosztásról a munkaadónak a beosztás szerinti munkaidő kezdetét megelőzően legalább 168 órával előre kell tájékoztatni a munkavállalót, közlés hiányában pedig mindig az utolsó munkaidő-beosztás lesz irányadó.