A humán erőforrás gazdálkodás egyik érdekes, és kevésbé elterjedt területe a munkaerő-tervezés. Azonban akik meg szeretnék őrizni a versenyképességüket, és megfelelően alkalmazkodni akarnak a jövő kihívásaihoz, azon cégeknek egyértelműen előnyére válik, ezzel is foglalkoznak.

Ennek jellemzője az éves tervezéshez képest, hogy hosszabb időtávra vonatkozik, jellemzően 3-5 éves távlatban. A vízióban meghatározott célokhoz az üzleti stratégiában definiálják a tényleges pénzügyi célokat, a stratégiai lépéseket, így már neki lehet állni a stratégiai munkaerő tervezésnek is.

A célok eléréséhez szükséges létszám meghatározása alulról felfelé tervezéssel történik, de ezen felül az állomány készségeit és képességeit is tervezni kell, hogy megfelelően és hatékonyan tudják majd végezni a feladataikat a célok érdekében. Ideálisan a jelen helyzet ismert, ha van egy működő teljesítményértékelési rendszer a vállalatnál. Ehhez mérten kell a részlegek vezetőinek meghatározni, hogy kinek milyen fejlődési célt tűzzenek ki középtávon.