Mikor gyorsan kell állást találnunk, mert szorít minket az anyagi helyzet, esetleg azonnal hatállyal távoztunk az előző munkahelyről, akkor nagyon fontos, hogy jól átgondoltan és megtervezetten álljunk neki az álláskeresésnek. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy relatíve kevés energia-befektetéssel mégis sikerrel fogunk járni.

Az önmarketing, azaz önmagunk és képességeink eladása a munkaerőpiacon egy olyan készség, amit mindenki meg tud tanulni. Ehhez segítenek az alábbi álláskeresési tippek:

  1. Legyen meg a megbízható, kidolgozott alap: átgondolt szakmai karrierút, lejegyzett eredmények és sikerek, továbbá személyes erősségeink ismeretében magabiztosan megírhatjuk szakmai önéletrajzunkat. Ebbe érdemes sok időt fektetni az elején, majd az internete elérhető profi sablonok egyikébe átültetni.
  2. A vágyott pozíciók, területek beazonosítása: nem csak egy, hanem ideálisan két olyan szakmai terület vagy pozíciónév legyen, amit kinézünk magunknak, ezzel megnövelve esélyeinket. Mindkettőre elkészítendő az alap jelentkezési csomag, tehát az arra szabott önéletrajz és kísérőlevél. Ezt tudjuk majd a konkrét hirdetésre részleteiben igazítani, hogy egyedi legyen.