A kismamáknak járó állami támogatások köre rendkívül széles, de különböző elnevezés alatt futnak és eltérő időszakaszban vehetők igénybe. Az anyagi juttatások zöme legtöbbször valamilyen feltételhez van kötve és miután nem automatikusak, minden esetben igényelni kell a Magyar Államkincstárnál.

A szülési szabadságra járó csecsemőgondozási díj (CSED) lejárta után az édesanyák legközelebb a gyermekgondozási díjra (GYED) válnak jogosulttá. A GYED egy biztosítási jogviszonyhoz vagy hallgatói jogviszonyhoz kötött juttatás, amely a gyermek 2 éves koráig jár.

A nemrég bevezetett GYED extra változtatások kibővítették és tovább növelték a kedvezményeket. Az új szabályok értelmében a különböző, gyermekek után járó támogatások nem zárják ki egymást, egyidejűleg is folyósíthatók. Ha az édesanya a gyermek 6 hónapos kora után munkába áll, a GYED továbbra is jár neki. Emellett bevezették a diplomás GYED fogalmát. Vagyis az állami juttatás azon kismamák részére is elérhető, akik a felsőoktatásban tanulnak vagy a végzést követő egy éven belül vállalnak gyermeket.