Nagyon sokszor előfordul, hogy egy munkavállaló már a próbaidő alatt felmond, esetleg utána, de rövidebb idő múltán tovább áll. A munkaadók szempontjából ez hatalmas veszteség, hiszen új kollégát keresni rengeteg anyagi és időbeli ráfordítással jár. A fluktuáció elkerülése és megszüntetése érdekében a legfontosabb a dolgozói lojalitás növelése. Ez egyszerűen elérhető egy valóban hatékony HR stratégia kialakításával.

A két legáltalánosabb indok, amiért egy kolléga otthagyja a munkahelyét az az anyagi megbecsülés hiánya és a nem megfelelő munkakörnyezet. A növekvő inflációs terhelés és a versenytársaknál kapható magasabb fizetés nagyban befolyásolja a munkavállalók döntését. 

A cégeknek javasolt mindig lépést tartaniuk a régióban átlagos bérezéssel, emellett olyan munkakörnyezetet kialakítani, amiben hosszú távon is kellemes a munkavégzés. A pénzbeli juttatásokon túl sokat számít a munka és a magánélet egyensúlyának tiszteletben tartása emellett a kollegális viszonyok erősítése tréningek és csapatépítő foglalkozások megszervezésével.