Gyermekünk érzéseinek, gondolatainak megértése nagyon fontos a jó szülő-gyerek kapcsolat kialakítása és elmélyítése során. Így van ez már egészen apró baba kortól a serdülőkorig minden életszakaszban.

Egy újszülött még jóformán csak sírással kommunikál, legalábbis ha valami nem megfelelő számára. Ilyenkor ha nem is próbáljuk értelmezni, de tudjuk hogy valamire szüksége van, amit mi tudunk neki megadni. Kisgyermekkorban a gyerekek tőlünk tanulják meg nemcsak a beszédet, de az értő és figyelmes meghallgatás művészetét is. Sőt a kommunikáció magában foglalja a hanglejtést, a gesztusokat, a testbeszédet is, amit folyamatosan ellesnek tőlünk. Serdülőkorban nem mindig az a lényeg hogy kinek van igaza, időként előnyösebb hogy a fókusz azon legyen, hogyan tudjuk a jó kapcsolatot fenntartani gyermekünkkel, azért hogy a családban békesség legyen.

Ha úgy érezzük, gyerekünk támogatásra szorul, mert nem boldogul a társas kapcsolatokban megfelelően, akkor hasznos lehet számára a kommunikációs készségek fejlesztése egy szakember segítségével.