A munkaerőpiac egy percre sem áll meg. A munkaerő kereslet és a dolgozói kínálat állandóan változik, az itt zajló folyamatokat pedig szinte lehetetlen előre megjósolni. Előbb a Covid járvány majd a szomszédunkban dúló háború és annak globális gazdasági hatásai is mind kiemelt befolyással bírnak a magyar munkaerőpiacra. 

Dr Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke és a Learning Innovation Kft. tulajdonos-ügyvezetője közel 25 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzés és a kékgalléros munkavállalók helyzetét illetően.

A recruiTECH Blue interjújában elmondta, ha lesz is bizonyos mértékű gazdasági visszaesés, az elsődlegesen a KKV szektorban fog megmutatkozni. Emellett viszont az az érdekes helyzet állt elő, hogy a munkaerőhiány még mindig jelen van és a cégek nem engedhetik meg maguknak a munkaerőn való spórolást. Felértékelődnek az innovatív HR megoldások és a felnőttképzés jelentősége. Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kékgalléros munkavállalók kiszámítható munkahelyet keresnek, a munkáltatók pedig kompetens, kritikus gondolkodásra és problémamegoldásra képes dolgozókat.