A motivációs levél az egyik legfontosabb eszköz a munkakeresés során, amely segít kiemelkedni a tömegből és megragadni a munkaadó figyelmét. Azonban sokan nehézségekbe ütköznek a levél megírásában, és gyakran hiányzik a megfelelő inspiráció. 

A motivációs levél első bekezdése az üdvözlésről és bemutatkozásról szól. Fontos, hogy barátságos és professzionális hangnemet ütve köszöntsük a címzettet, és röviden mutassuk be magunkat, beleértve a nevünket, a kapcsolódó szakmai tapasztalatainkat és a motivációnkat a jelentkezésre.

A következő bekezdésben ki kell fejtenünk, miért érdekel minket az adott pozíció és mi motivál minket a jelentkezésre. Ez lehet például a vállalat iránti rajongás, a feladatkörhöz kapcsolódó szenvedélyünk vagy a célok és értékek közös vonzása.

 A következő részben érdemes kiválasztani néhány olyan tulajdonságot és készséget, amelyek relevánsak az adott pozícióhoz, és példákkal alátámasztani, hogy miért vagyunk a legmegfelelőbb jelölt a munkakörre. Végül fontos kiemelni az elért eredményeket, sikereket és a tapasztalatból levont tanulságokat.

Az interneten számos motivációs levél sablon áll rendelkezésre, szánj rá időt,  a megfelelő tartalommal és formával biztos sikerekre számíthatsz a munkakeresés során.