Az iskola elkezdése nem csupán a gyermekek, de az egész család számára egy nagy lépés, hiszen nagyon sok minden változik ilyenkor a családtagokban, a feladataikban, a csoportdinamikában.

A szülők felelőssége, hogy minél könnyebbé tegyék az ismeretlen, új helyzet megélését a gyermekek számára. Természetesen jó esetben ebben számíthatnak a tanárok segítségére. Hiszen nekik a feladatuk, hogy megosszák a szülőkkel, hogy a gyermekük miben tehetséges vagy kiemelkedő, és mi az, amivel kapcsolatban segítségre, odafigyelésre lehet szüksége.

A tanulási zavarok kezelése pszichológus segítségével is lehetséges, hiszen így lehet, hogy a gyerekek szakszerű támogatást kapjanak, megtanulják, hogy milyen módszerekkel tudnak a legjobban teljesíteni, így nekik is lehet sikerélményük, a taulást egy jó, pozitív dologként élhetik meg. Emellett fontos odafigyelni arra, hogy a kiközösítés, a bullying, a szociális, ill. általános szorongás érinti-e a gyerekünket, és ha igen, akkor minél előbb segítséget kell nyújtanunk.