Mostanában gyakran lehet olvasni, hallani a cickafarkról a termékenység fokozása kapcsán. De vajon pozitív vagy inkább negatív a cickafark tea hatása férfiaknak, ha termékenység fokozásáról van szó? 

Ezt a gyógynövényt elsősorban nőknek érdemes fogyasztani, ugyanis a benne található hatóanyagok elősegíthetik a termékenységet. A népi bölcsesség szerint, ha nem jön a baba, közönséges cickafark és réti palástfű teát érdemes fogyasztani. A cickafarkat a peteérésig, a palástfüvet a ciklus második felében fogyasszuk, amíg meg nem indul a menstruáció.  Mindkét gyógynövény fitoszterineket, növényi hormonokat tartalmaz. A cickafark az ösztrogén termelésre van pozitív hatással, a palástfű pedig a progeszteronra, így segíti elő a termékenységet.

Férfiaknak kétféle gyógynövényt szoktak javasolni, amelyek stimulálják a herék és a prosztata működését: a kisvirágú füzikét és a tökmagot vagy a tökmagolajat.  Ezek a növények is tartalmaznak fitoszterineket, stimulálják a hímivarsejtek termelődését és optimalizálják a nemi mirigyek működését.