Főleg az élsportolók számára egyértelmű, hogy a sportban elért siker nem csak fizikai felkészültségtől függ, hanem jelentős mértékben a mentális felkészültségtől is. 

A versenysport keményen próbára teszi nem csak az izmainkat, hanem a lelki erőnket is. Gondoljunk csak a teljesítménykényszer által kiváltott szorongásra, vagy a csapattársakkal való -nem mindig könnyű- együttműködésre. Egy jó sportpszichológus személyre szabott mentális és pszichés felkészítést tud adni élsportolóknak, de akár amatőr sportolók számára is ha erre van szükségük. De akkor is segíthet egy sportpszichológus, ha az edzővel merülnek fel kommunikációs nehézségek illetve a hosszú távú motiváció fenntartásában is segíthet. Hiszen folyamatos csúcsteljesítményt csak azok a sportolók tudnak nyújtani, akik rendelkeznek egy mély, belső motivációval, ami átsegíti őket a nehézségeket, amelyek azért akadnak bőven azoknál, akik komolyan veszik a sportot. 

Végül sokaknak jelent nehézséget lelkileg, amikor a korábban megannyi sikerélményt adó sportkarrier egyszer véget ér, és le kell zárni azt.