Földünk lakosságának mintegy fele ma már városokban él, amelynek szemmel látható bizonyítékai korunk óriási metropoliszai. De vajon mennyire fenntartható a városok ilyen mértékű „túlburjánzása? Ha felidézzük azt a tényt, hogy korunk klímaváltozásának egyik legnagyobb okozói a városok, akkor a válaszunk egyértelműen nem.

Hiszen nagyvárosaink többsége sem társadalmi, sem környezeti szempontból nem fenntartható, amely komoly kockázatot jelent bolygónk jövőjére nézve. Habár Magyarországon nincsenek a világ más tájaihoz hasonló óriásvárosok, azért a városi problémák kicsiben nálunk is jelentkeznek. Gondoljunk csak a főváros közlekedési, parkolási és légszennyezettségi problémáira. Ezen kérdések megoldása jelenti tehát a mai városfejlesztéssel foglalkozó szakemberek számára a legnagyobb kihívást.

A Városfejlesztés Zrt. arra törekszik, hogy segítse a hazai városok fejlődését fenntartható stratégiák kidolgozásával. Ebben a szervezet régóta jelentős szerepet vállal, amit számos sikeresen lezajlott fejlesztési projekt is igazol. A városok fejlődése, a városiasodás korunk egyik legmarkánsabb társadalmi kérdése, ezért nem is csoda, hogy ezzel a kérdéskörrel külön tudományág, az urbanisztika foglalkozik.