Bárkivel megtörténhet, hogy valamiért már nem érzi jól magát a munkahelyén vagy esetleg új kihívásokra vágyik és váltana. Felmondás előtt azonban mindig érdemes tájékozódni, milyen lehetőségeink és kötöttségeink vannak a munkahelyünkkel kapcsolatban.

A munka törvénykönyve általánosságban a felmondási időt és a végkielégítést is szabályozza, a legfontosabb mégis az, hogy mi áll a saját szerződésünkben. Nagyon nem mindegy például, hogy határozott vagy határozatlan idejű alkalmazotti jogviszonyban állunk.

Határozatlan idejű állás esetén a munkaszerződés rendes felmondása mindkét fél részéről adott. Ez az egyszerűbb helyzet. Ilyenkor a felmondás történhet csak az egyik fél részéről, azonnali hatállyal vagy közös megegyezéssel is. Ha a munkáltató bocsájt el, kötelező ezt megindokolnia, illetve legalább 3 év munkaviszony után végkielégítés is jár. Határozott idejű szerződésnél sokkal bonyolultabb a felmondás, hiszen ebben az esetben mindkét fél egy előre kitűzött időpontig vállalta az együttműködést. A felbontásra nyomós indok szükséges.